U bevindt zich hier:
  • Nieuws & Evenementen

Van Ooijen (VWS) wil zeer specialistische jeugdzorg landelijk inkopen

9 februari 2024

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) wil schaarse, zeer specialistische jeugdzorg landelijk inkopen. Dat zei hij 31 januari 2024 tijdens het eerste jeugdzorgdebat sinds de verkiezingen. Van Ooijen wil het wetsvoorstel dat dit regelt nog dit voorjaar naar de Tweede Kamer sturen. Welke vormen van jeugdzorg door het rijk moeten worden ingekocht wil de staatssecretaris echter nog niet zeggen.

Van Ooijen wil de inkoop van specialistische jeugdzorg niet overlaten aan gemeenten of regio’s. Het bestaande Landelijk Transitiearrangement (LTA) moet worden omgevormd zodat het de zeer schaarse jeugdzorg kan inkopen. De bewindspersoon wil namelijk niet overgaan tot een stelselwijziging. ‘Want dan zijn we weer vijf jaar verder’, aldus de staatssecretaris tijdens het debat.

Snijvlak
Welke vormen van jeugdzorg wel of niet landelijk moeten worden ingekocht wilde de ChristenUnie-politicus niet op voorhand zeggen. Dat laat hij over aan de zogenoemde zorglandschapstafel, een overleg tussen (jeugdzorg)aanbieders en cliëntorganisaties. Die tafel moet volgens de staatssecretaris bepalen welke vormen van jeugdzorg zo schaars en specifiek zijn dat die landelijke inkoop behoeven. Of intensieve kleinschalige jeugdzorg als alternatief voor gesloten jeugdzorg daaronder valt, zoals Tweede Kamerlid Marijke Synhaeve (D66) zich afvraagt? Die zorgvorm ligt op het ‘snijvlak’ van regionale en landelijke inkoop, stelt Van Ooijen.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

Bron: Binnenlandsbestuur.nlPianoo.nl

Terug