Via een kamerbrief van 14 september 2016 informeerde staatssecretaris Dijksma (IenM) de Tweede Kamer over het Rijksbrede programma ‘Circulaire Economie: Nederland circulair in 2050’.
Op woensdag 14 september brengt Oslo een bezoek aan Rotterdam. Doel van het bezoek is van elkaar te leren en elkaar te versterken op het gebied van circulaire economie, scheiden van afval, energie, energielevering en slim en schoon vervoer.
Na signalen uit meerdere lidstaten heeft de TED haar beleid versoepeld, waardoor het weer mogelijk is om marktconsultaties Europees aan te kondigen.
De Europese Rekenkamer heeft onderzoek uitgevoerd naar aanbestedingen door de vier grootste Europese instellingen. In het onlangs verschenen speciaal verslag concludeert de Rekenkamer onder meer dat de EU-instellingen meer kunnen doen om de toegang van ondernemers (met name kleine en middelgrote bedrijven) te verbeteren
Passende ICT-inkoopvoorwaarden zijn voor gemeenten een belangrijke randvoorwaarde bij het verbeteren en vernieuwen van de digitale informatievoorziening. Dit sluit aan bij de ambitie van de Digitale Agenda 2020 om te werken als één overheid en het opdrachtgeverschap te professionaliseren.
Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is voortaan op te stellen via TenderNed. Het uiterlijk, de inhoud en de functionaliteit van de UEA-module in TenderNed zijn overwegend gelijk aan de UEA-tool van de Europese Commissie. TenderNed heeft een aantal aanpassingen gedaan.
De wijziging van de Aanbestedingswet 2012 is vastgesteld en op 30 juni gepubliceerd. Met deze wet geeft Nederland invulling aan de Europese richtlijnen voor aanbesteden. De wet inclusief het bijbehorende pakket aan maatregelen is al op 1 juli 2016 in werking getreden.
Bij inwerkingtreding van de gewijzigde Aanbestedingswet 2012 vervalt de mogelijkheid tot het gebruik van de oude modellen Eigen verklaring voor aanbestedende diensten en speciale-sectorbedrijven en wordt het gebruik van het UEA verplicht.
Op 21 juni 2016 is het wetsvoorstel tot wijziging van de Aanbestedingswet 2012 aangenomen door de Eerste Kamer.
Op 14 juni 2016 vond de plenaire behandeling door de Eerste Kamer plaats van het voorstel tot implementatie van de drie Europese richtlijnen in de Aanbestedingswet 2012.
De wet die overheidsconcurrentie bij aanbestedingen zou moeten voorkomen is een farce, zolang er een bepaling in zit die een uitzondering maakt voor 'zaken van algemeen belang', zo stellen VVD en D66. Volgens VVD en D66 moet de wet daarom worden ontdaan van die bepaling.
Sinds 1 januari 2016 wordt de schoonmaak van de ministeries inbesteed aan de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO). Dit leidt tot een fors omzetverlies bij de reguliere schoonmaakbedrijven.
De Commissie van Aanbestedingsexperts heeft 3 juni jl. 2 nieuwe adviezen gepubliceerd.
De Europese Commissie heeft Nederland (en daarnaast nog twintig andere EU-landen) op 26 mei berispt voor het feit dat Nederland nieuwe Europese regels over publieke aanbestedingen nog altijd niet heeft omgezet in nationale wetgeving.
De Eerste Kamercommissie voor Economische Zaken (EZ) heeft op 17 mei 2016 het eindverslag uitgebracht inzake het wetsvoorstel voor de nieuwe Aanbestedingswet. In het verslag geeft de commissie te kennen dat zij van mening is dat de plenaire behandeling van een wetsvoorstel voldoende is voorbereid. De plenaire behandeling van het voorstel vindt plaats op 14 juni 2016.