Het Rijksvastgoedbedrijf is ten behoeve van de Rijksoverheid een Europese aanbesteding gestart voor de inkoop van groene stroom. De Rijksoverheid wil de komende jaren alle groene stroom die het Rijk nodig heeft inkopen inclusief certificaten (garanties van oorsprong). De stroom moet uit wind- of zonne-energie uit Nederland komen of uit een aantal Europese landen.
Rijkswaterstaat is donderdag 24 november jl. gestart met de aanbesteding voor een sterkere en energie neutrale Afsluitdijk. De Afsluitdijk is al decennia een icoon van de Nederlandse waterbouwkunde. De dijk beschermt Nederland meer dan 80 jaar tegen de zee, maar voldoet inmiddels niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid.
Deurwaarders van zeventien kantoren slepen het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) opnieuw voor de rechter. Ze vinden dat een grote aanbesteding van het rijksincassobureau oneerlijk verloopt. Door de opzet van de aanbesteding worden grote deurwaarderskantoren voorgetrokken, zo stellen de deurwaarders.
De Rijksoverheid is al jaren bezig met het professionaliseren van de inhuur van externe partners. Onderdeel van de professionaliseringslag is het uitvoeren van (Europese) aanbestedingen en het sluiten van raamovereenkomsten.
Om de beveiliging van het Binnenhof te garanderen, heeft minister Blok de komende renovatie officieel geheim verklaard. Er komt daarom geen openbare aanbesteding voor bouwbedrijven, architecten, installateurs en andere specialisten.
In zijn kamerbrief van 26 oktober 2016 heeft minister Kamp van Economische Zaken de Tweede Kamer over diverse inkoop- en aanbestedingszaken geïnformeerd.
Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek laten doen naar het totaalbedrag waarvoor in Nederland jaarlijks door de overheid wordt aanbesteed. Hieruit blijkt dat overheden en de zogenaamde speciale-sectorbedrijven in 2015 voor ongeveer 73,3 miljard euro hebben ingekocht.
De Aanbestedingswet 2012 is per 1 juli 2016 op enkele belangrijke punten gewijzigd. Aanleiding hiervoor is de invoering van de vernieuwde Europese richtlijnen voor aanbesteden. De wijzigingen zorgen ook voor extra kansen voor sociaal ondernemen.
Tegelijk met de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen introduceerde de Europese Commissie nieuwe, verplichte Europese aankondigingsformulieren. Deze formulieren zijn vanaf 15 oktober 2016 beschikbaar in TenderNed. Tender Electronic Daily (TED) accepteert de huidige formulieren nog tot 1 januari 2017.
De Unie van Waterschappen heeft op 30 september het nieuwe inkoop- en aanbestedingsbeleid voor de waterschappen vastgesteld. Met dit herziene beleid kunnen de waterschappen op een goede en verantwoorde wijze inkopen en aanbesteden.
De Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten 2016 (ARBIT‑2016), de Algemene Rijksinkoopvoorwaarden 2016 (ARIV-2016) en de Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten 2016 (ARVODI-2016) zijn op 3 oktober jl. in de Staatscourant gepubliceerd en van op 4 oktober jl van kracht geworden.
Omdat TenderNed op zaterdag 15 oktober a.s. als gevolg van gewijzigde Europese regelgeving de nieuwe Europese aankondigingsformulieren implementeert, zal het gunningsformulier voor 2B-diensten vanaf die datum niet meer beschikbaar zijn in TenderNed.
Via een kamerbrief van 14 september 2016 informeerde staatssecretaris Dijksma (IenM) de Tweede Kamer over het Rijksbrede programma ‘Circulaire Economie: Nederland circulair in 2050’.
Op woensdag 14 september brengt Oslo een bezoek aan Rotterdam. Doel van het bezoek is van elkaar te leren en elkaar te versterken op het gebied van circulaire economie, scheiden van afval, energie, energielevering en slim en schoon vervoer.
Na signalen uit meerdere lidstaten heeft de TED haar beleid versoepeld, waardoor het weer mogelijk is om marktconsultaties Europees aan te kondigen.