Op 15 oktober heeft staatssecretaris Keijzer de handreiking tenderkostenvergoeding aan de Kamer aangeboden. Daarin wordt onder andere ingegaan op de vraag wanneer een aanbestedende dienst een tenderkostenvergoeding moet bieden. Ook wordt inzicht gegeven in hoe hoge tenderkosten en daarmee een eventuele vergoeding vermeden kan worden.
Overheden, maar ook steeds meer bedrijven, zeggen duurzaam te zijn, maar op het moment dat ze spullen inkopen blijkt dit weinig voor te stellen. Dan is de portemonnee ineens belangrijker dan de aandacht voor milieu en arbeidsomstandigheden, stellen verkopende partijen die zich proberen te onderscheiden op duurzaamheid.
Op 26 september j.l. beantwoorde staatssecretaris Keijzer (EZK) per kamerbrief de vragen van het Kamerlid Bruins (VVD) over het benutten van sociale ondernemingen via de Aanbestedingswet voor het creëren van banenkansen voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt.
Gemeenten maken nog te weinig gebruik van de mogelijkheden die de herziene Aanbestedingswet van 2016 biedt om kansen voor sociale ondernemingen beter te benutten.
Nu de deadlines voor de 23 actiepunten uit het traject Beter Aanbesteden niet zijn gehaald, pleit MKB Infra voor een aparte AanbestedingsAutoriteit.
Wethouder Udo Kock (D66) vervroegt de aanbesteding van de functie huisbankier van Amsterdam. Aanleiding is de recente commotie rond de huidige huisbank ING.
Op 3 mei 2018 zijn de ARBIT-2018, de ARIV-2018 en de ARVODI-2018 vastgesteld. Deze Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten gelden per 15 mei 2018 en zijn inmiddels ook in het Engels beschikbaar.
De Aanbestedingswet wordt door veel gemeenten ‘te rigide geïnterpreteerd’ bij de inkoop van sportvoorzieningen. Dit gebeurt ‘uit onwetendheid of uit angst niet volgens de regels te handelen,’ zo stelt de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) in een leidraad voor ‘sportief aanbesteden’.