U bevindt zich hier:

Justitie negeerde advies interne jurist bij mislukt ICT-project Radar

24 juni 2015

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een geheime aanbesteding voor een ICT-project doorgezet tegen het uitdrukkelijke advies in van de eigen interne jurist. De topambtenaren van het ministerie hebben de toenmalige staatssecretaris Fred Teeven niet ingelicht over dit interne advies.

Het gaat om het computersysteem Radar, dat automatisch data van verschillende overheidsregisters zou moeten combineren om zo signalen van fraude te kunnen opsporen. De ICT-leverancier Capgemini bleek het systeem na drie jaar werk niet goed lopend te kunnen krijgen. Justitie wilde van het contract met Capgemini af en ontbond het uiteindelijk. Daarna wilde het ministerie perse een geheime aanbesteding starten om zo een nieuwe leverancier te kunnen vinden. Een geheime aanbesteding is een uitzonderlijk middel dat alleen kan worden toegepast als de staatsveiligheid in het geding is. Het ministerie was van mening dat een openbare aanbesteding criminelen te veel informatie zou kunnen geven over de werking van het systeem. De interne jurist van het ministerie, een ervaren aanbestedingsjurist, gaf het ministerie echter te kennen dat er geen wettelijke basis was voor een dergelijke geheime aanbesteding. Het advies van de interne jurist werd gepasseerd en de ambtelijke top van het ministerie besloot het advies ook niet voor te leggen aan staatssecretaris Teeven.

Opmerkelijk in deze zaak is bovendien dat de geheime aanbesteding geen aanbesteding werd: slechts één bedrijf werd gevraagd een offerte in te dienen. Dat was Sogeti, zusterbedrijf van Capgemini en intussen huisleverancier van ICT voor de dienst Justis, die verantwoordelijk is voor het systeem Radar. D66 en de SP vragen opheldering over deze kwestie.

Bron: nrc.nl 

Terug